Klik hier om je kaarten te graden
Menu
Terug naar overzicht
pokemons

Overzicht Pokémon kaarten series: Alle series!

Overzicht Pokémon kaarten series: Alle series!

Inmiddels zijn er veel Pokémon kaarten series gemaakt. Ieder jaar komen er meerdere nieuwe series uit. De eerste serie, de Base serie, is gemaakt in 1999. Wat niet veel mensen weten is dat er nog een versie daarvoor is gemaakt, de 1998 Pokémon Demo Game Plastic Pack. Dit is dus de allereerste versie van de Pokemon TCG (Trading Card Game). Om je wegwijs te maken in de wereld van Pokemon kaarten, bespreken we in deze blog de verschillende sets en de uitvoeringen binnen zo’n set. Want met name in de uitvoering krijgen bepaalde Pokemon kaarten waarde die je tot uiting ziet komen in de prijs.

Pokemon Base set 1999

Dit is de eerste Pokemon Trading Card Game die voor het grote publiek op de markt verschenen is. Deze set bevat Pokemon van de originele 150 verschillende Pokemon, en Fighting, Fire, Grass, Lightning, Psychic en Water Energy kaarten. Er zijn 4 verschillende oplages, je hebt de First Edition Pokemon Base set en de Shadowless tweede druk. Daarnaast heb je, vlak voor de Pokemon Base Unlimited kaarten uitkwamen, nog een drukgang met het jaar 2000 in de copyrightmelding. Bij deze en de meeste andere sets zijn de First Edition Pokemon kaarten het meest geliefd waarna in die volgorde de andere versies gewild zijn bij Pokemon kaarten verzamelaars.

Uitbreiding met meer Pokemon kaarten series

De eerste serie Pokemon Trading Cards was een succes, logisch dat er een vervolg op kwam. Dat 20 jaar later Pokemon kaarten kopen nog steeds enorm populair is, en er nog steeds nieuwe Pokemon kaarten series bij zouden komen, dat had misschien niemand verwacht. De Pokemon Jungle kaarten volgden de Pokemon Base set op. Naast het Jungle design waren er meer nieuwe dingen. Zo zijn er nieuwe Pokemon, een Pokemon trainer kaart en Pokemon holo kaarten met een holographic en non-holographic uitvoering van dezelfde kaart. Je hebt de holo Pokemon kaarten, waarbij de afbeelding een speciale holografische folie heeft, reverse holo kaarten, waarbij de kaart juist de folie heeft en de afbeelding niet en normale kaarten, dus zonder holografische folie. Daarnaast zijn er secret Pokemon cards, deze hebben een hoger nummer dan het eigenlijke nummer van kaarten wat volgens de serie bestaat. Je kunt bijvoorbeeld nummer 108/106 hebben. Als het eerste nummer hoger is dan het nummer daarachter, dan heb je een geheime Pokemon kaart.

Pokemon Jungle series

Je weet nu dat de Pokemon Trading Card Game officieel begon met de Base set en daarna gevolgd werd door de Jungle set. Bij deze laatste set werden er al meer zeldzame en bijzondere kaarten in het spel gebracht. Echter dit gaat nog een stap verder. Bij de print van de holo kaarten ontbrak bij een deel het Jungle symbool. Pokemon kaarten holo’s zonder Jungle symbool zijn meer waard omdat ze zeldzamer zijn. Verder is het leuk om te weten dat er per ongeluk een ‘Ivy Pikachu’ First Edition in Jungle terecht gekomen is. Deze zijn heel zeldzaam. Als je nu Pokemon kaarten Ebay zoekt dan staat er één te koop voor maar liefst 4000 dollar. De zeldzaamheid van Pokemon kaarten wordt bepaald door hoeveel ervan gemaakt zijn, in welke uitvoering ze zijn en of er eventuele foutjes in zitten die ze nog zeldzamer maken. Dit geldt niet alleen voor de Pokemon Jungle serie, maar ook voor alle andere Pokemon kaarten series.

Verder in de eerste generatie Pokemon kaarten series

Naast de Base set en de Jungle serie Pokemon kaarten, zijn er nog meer eerste generatie Pokemon kaarten. Er is de Pokemon Fossil serie, Pokemon Base Set 2, dit is een compilatie van Jungle en Base set 1. De vijfde set, Pokemon Team Rocket kaarten, volgt hierop. Dit is de eerste set die Team Rocket en dark Pokemon kaarten toevoegt aan het spel. Uit deze set is één van de zeldzaamste Pokemon kaarten de Dark Raichu kaart. Deze kaart heeft nummer 83/82 in de Pokemon Team Rocket kaarten. De opeenvolgende sets en laatste sets van de eerste generatie Pokemon kaarten zijn de Pokemon Gym Heroes en Gym Challenge.

Tweede generatie Pokemon kaarten

In oktober 2000 komt de achtste set Pokémon kaarten uit. Pokemon Neo Genesis is de eerste serie van de tweede generatie. De generaties komen overeen met de computerspellen en andere ontwikkelingen bij Pokemon. Deze kaarten bevatten dus ook Pokemons van Johto en andere type Pokemons die in de tweede generatie het levenslicht zagen. Leuk om te weten, er zijn in deze serie voor het eerst Pokemon kaarten die aangepast of zelfs ‘banned’ werden voor de markt buiten Japan. Voorbeelden in deze serie zijn Moo-Moo Milk, Arcade Game, en Card-Flip Game. Maar later vind je onder banned Pokemon cards ook afbeeldingen van Misty of gokautomaten. Overigens werden sommige Pokemon kaarten verbannen omdat ze niet bevorderlijk waren voor het spel met Pokemon kaarten. Ze hadden teveel kracht of brachten het spel op een andere manier uit balans.

Andere Pokemon kaarten series in de tweede generatie

De andere opeenvolgende series die na Pokemon Neo Genesis kwamen, zijn Neo Discovery, Southern Islands, Neo Revelation en Neo Destiny. Deze series werden opgevolgd met de Pokemon Legendary Collection, die je kunt vergelijken met de Pokemon Base set 2. Het zijn dus eigenlijk de opnieuw uitgebrachte eerdere kaarten uit Base set 2 die te oud waren om op officiële Pokemon tournaments mee te spelen. Deze set is als standaard variant verkocht en als reversed holo kaarten. Verder kwam in de tweede generatie de Expedition Base Set, Aquapolis en Pokemon Skyridge serie uit.

The Pokemon Company neemt het over van Wizards of the Coast 

De eerste twee generaties Pokemon Trading Cards zijn door een bedrijf genaamd ‘Wizards of the Coast’ gemaakt. Bij de derde generatie nam ‘The Pokemon Company’ het over. Je herkent deze generatie Pokemon kaarten aan ‘EX’ in de naam. De Pokemon kaarten series in de derde generatie zijn: EX Ruby and Sapphire, EX Sandstorm, EX Dragon, EX Team Magma vs Team Aqua, EX Hidden Legends, EX Fire Red and Leaf Green, EX Team Rocket Returns, EX Deoxys, EX Emerald, EX Unseen Forces, EX Delta Species, EX Legend Maker, EX Holon Phantoms, EX Crystal Guardians, EX Dragon Frontiers en EX Power Keepers. Leuk om te weten is dat de derde generatie Pokemon kaarten tot de Pokemon EX Team Magma vs Team Aqua met de Ninendo e-Reader te lezen waren. Daarmee kon je op de Gameboy extra dingen krijgen in het Pokemon spel als je de kaart las met de Ninendo eReader.

Vierde generatie Pokemon kaarten

Vierde generatie Pokemon kaarten zijn te herkennen aan de namen met Diamond and Pearl, Platinum, HeartGold SoulSilver of Legends in de naam. De eerste set in deze generatie, de Diamond and Pearl Base Set is van mei 2007 en bevat 130 kaarten. Andere sets in de vierde generatie zijn: Diamond and Pearl Mysterious Treasures, Diamond and Pearl Secret Wonders, Diamond and Pearl Great Encounters, Diamond and Pearl Majestic Dawn, Diamond and Pearl Legends Awakened, Diamond and Pearl Stormfront, Platinum Base Set, Platinum Rising Rivals, Platinum Supreme Victors, Platinum Arceus, HeartGold SoulSilver Base Set, HeartGold and SoulSilver Unleashed, HeartGold and SoulSilver Undaunted, HeartGold and SoulSilver Triumphant en Call of Legends.

 

Exclusief in Japan uitgebrachte sets uit de vierde generatie Pokémon Heartgold and Soulsilver sets zijn: Heartgold and Soulsilver Collection, Heartgold and Soulsilver special decks (Expert Deck: Leafeon vs. Metagross, Battle Starter decks Offense, Defense, Speed, en Skill), Heartgold and Soulsilver Revived Legends en Lost Link Mini Series. 

Vijfde generatie Pokemon Card Game kaarten

De vijfde generatie Pokemon kaarten zijn uitgebracht in april 2011 en zijn te herkennen aan 'Black and White' in de naam. Er zijn in deze vijfde generatie 11 verschillende sets Pokemon kaarten uitgebracht. De eerste set heet Black and White, de volgende sets, in deze volgorde uitgebracht zijn: Emerging Powers, Noble Victories, Next Destinies, Dark Explorers, Dragons Exalted, Boundaries Crossed, Plasma Storm, Plasma Freeze, Plasma Blast en Legendary Treasures.

Zeldzame Pokemon kaarten: Shiny reprints

In deze generatie Pokemon kaarten kun je als verzamelaar zoeken naar een foil Pickachu kaart uit de eerste Black and White set en een zeldzame Meowth kaart in Noble Victories. In de sets daarop volgend zijn zeldzame kaarten te vinden, dit zijn ‘shiny’ reprints van eerdere sets. De kaarten waar je naar moet zoeken in Next Destinies zijn Emboar (Black & White), Chandelure (Noble Victories), Zoroark (Black & White), en Hydreigon (Noble Victories). Voor Dark Explorers geldt hetzelfde, de shiny reprints zijn Archeops (Noble Victories), Gardevoir (Next Destinies), en een gouden Pokémon Catcher (Emerging Powers). Voor Dragons Exalted zijn dit Reuniclus (Black and White), Serperior (Black and White), Krookodile (Black and White), en Rayquaza. In Boundaries Crossed zijn de zeldzame shiny Pokemon kaarten Golurk (Dragons Exalted), Terrakion (Noble Victories), Altaria (Dragons Exalted) en een gouden Rocky Helmet (Noble Victories). In de laatste set uit de vijfde generatie Pokemon kaarten kun je zoeken naar Golden Reshiram en Golden Zekrom. Deze Pokemon kaarten leveren momenteel al snel enkele honderden euro’s op.

Zesde generatie Pokemon kaarten

De zesde generatie Pokemon kaarten is uitgebracht tussen februari 2014 en november 2016. Deze generatie kaarten herken je aan XY in de naam; gebaseerd op Pokémon X and Pokémon Y. De 6e generatie Pokemon TCG bestaat uit 12 series waarvan de eerste set XY genaamd is. De opeenvolgende sets zijn te vinden onder de namen: Flashfire, Furious Fists, Phantom Forces, Primal Clash, Roaring Skies, Ancient Origins, BREAKthrough, BREAKpoint, Fates Collide, Steam Siege en Evolutions.

Zevende generatie Pokemon TCG kaarten

De zevende generatie Pokemon kaarten series zijn te herkennen aan de naam ‘Sun & Moon’. Deze Pokemon TCG kaarten zijn uitgebracht in de periode februari 2017 tot november 2019. De 7e generatie Pokemon trading cards bestaat uit 12 sets. De eerste set is genaamd Sun & Moon, de opeenvolgende sets zijn: Guardians Rising, Burning Shadows, Crimson Invasion, Ultra Prism, Forbidden Light, Celestial Storm, Lost Thunder, Team Up, Unbroken Bonds, Unified Minds en Cosmic Eclipse. Daarnaast zijn er in deze periode een aantal extra expansions en minisets uitgebracht. Dit zijn Shining Legends, Dragon Majesty, Detective Pikachu (gebaseerd op de film) en Hidden Fates. Deze laatste set telt maar liefst 150 extra kaarten.

Achtste generatie Pokemon kaarten

Dit brengt ons bij de achtste generatie Pokemon kaarten. Uitgebracht vanaf 2020 en op dit moment bestaande uit 9 sets. Hier kunnen uiteraard nog nieuwe sets bijkomen. De sets die er nu zijn in de achtste generatie, vind je onder de namen: Sword & Shield, Rebel Clash, Darkness Ablaze, Vivid Voltage, Battle Styles, Chilling Reign, Evolving Skies, Fusion Strike, Brilliant Stars (2022). Er zijn ook een aantal extra sets: Sword & Shield Champion's Path, Shining Fates en Celebrations.

Prerelease en Promo’s

De wereld van Pokemon kaarten kent veel verrassingen. Van de zeldzame kaarten tot secret kaarten die buiten de nummering vallen. Daarnaast maakt The Pokemon Company, en Wizards of the Coast deed dit ook al, Prerelease en Promo Pokemon kaarten. Deze hebben een Prerelease stempel of Promo icoontje. Deze kaarten zijn maar in een beperkte oplage gemaakt en zijn over het algemeen zeer zeldzaam. Een prerelease Raichu zou vermoedelijk in 2009 voor 10.500 dollar verkocht zijn. De Promo kaarten werden vaak weggegeven aan winnaars of deelnemers van tournaments. Een voorbeeld hiervan is de 1999 Pokémon Japanese Promo Tropical Mega Battle - Tropical Wind die in oktober 2020 voor vermoedelijk ruim 65.000 dollar van eigenaar gewisseld is. Deze Pokemon promo kaart werd aan winnaars gegeven van de 1999 Tropical Mega Battle tournament. Het laatste voorbeeld waarmee we deze blog afsluiten is de Black Star Ishihara Signed GX Promo Card. Deze kaart bevat een illustratie met het beeld van Tsunekazu Ishihara, de president en oprichter van The Pokemon Company ter ere van zijn 60ste verjaardag. Deze Pokemon kaart wisselde in april 2021 voor maar liefst 247.230 dollar van eigenaar. 

Veel gestelde vragen

We kunnen ons voorstellen dat je op basis van deze informatie veel vragen zult hebben. Neem gerust contact met ons op als je een specifieke vraag hebt of lees onderstaande vragen en antwoorden.

Worden er nog steeds Pokemon kaarten gemaakt?

Ja, er worden nog steeds Pokemon kaarten gemaakt. Je kunt pre-orders voor Pokemon kaarten plaatsen om zeker te zijn dat jij de nieuwe sets als eerste hebt.

Is het zinvol om nu nog te beginnen met Pokemon kaarten verzamelen?

Ja, door de grote beschikbaarheid van Pokemon kaarten is het leuk en makkelijk om te starten. Of je nu met het spel mee wilt doen of gewoon lekker wilt verzamelen, je kunt altijd goedkoop starten. Een groot deel van de common en uncommon kaarten is wijdverspreid verkrijgbaar voor goede prijzen. De prijzen van Pokemon kaarten die rare (zeldzaam) zijn, liggen hoger, maar ook van oudere series kun je deze nog goed vinden. Maak er een sport van om unieke en zeldzame kaarten te vinden, dit geeft een extra dimensie aan het verzamelen.

Wat kosten Pokemon kaarten

De Pokemon kaarten prijzen die gevraagd worden, hangen samen met de zeldzaamheid van de kaart. Hierdoor zijn er kaarten die je voor minder dan een euro kunt kopen en zeldzame kaarten van honderdduizenden euro’s. Je hoeft dus niet veel geld te hebben om te starten. Ook kun je geluk hebben, als jij een ongeopende booster pack of booster box koopt, dan kan daar zomaar een zeldzame kaart inzitten. Dit verrassingselement maakt de Pokémon kaarten zo leuk om te verzamelen.

Afsluiting

Voor verzamelaars, Pokemon fans, liefhebbers van kaartspelen, RPG fanaten, gamers en handelaren; voor iedereen is het fantastisch om de wereld van Pokemon kaarten te ontdekken. Juist omdat er voor iedere groep mensen wel een aspect aanzit die aanspreekt. Begin met een pakje Pokemon kaarten kopen, ga op zoek naar zo’n zeldzame kaart of bezoek een Pokemon kaarten event. De kans is groot dat jij ook jezelf kunt verliezen in de prachtige, wonderlijke wereld van Pokémon.

Gerelateerde blogs

Bekijk alle blogs
menuarrow-right
0
WINKELMANDJE
JE WINKELMANDJE IS LEEGTERUG NAAR DE SHOP
Calculate Shipping